Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ΑΡΕΟΠΟΛΗ – ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ

17 Μαρτίου

ΑΡΕΟΠΟΛΗ – ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ  (ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΝΗ )

Εκδήλωση << Έναρξη της Επανάστασης και Ορκωμοσία των Ιερών όπλων >>

Ημ/νία:  Κυριακή 17 Μαρτίου                                               Τιμή ανά άτομο : 25 €

(Σημείωση: Για την έγκυρη κράτηση των θέσεων θα πρέπει να καταβληθεί το αντίτιμο του εισιτηρίου μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση.)

Ενδεικτικό Πρόγραμμα :

  • Ώρα Συγκέντρωσης στα Παλούκια : 07:00 π.μ.
  • Θα αναχωρήσουμε από Παλούκια 07:10 π.μ. για να προλάβουμε το ferry boat Φανερωμένης στις 7:30 π.μ.

Θα πραγματοποιηθεί μία στάση καθοδόν και θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς τη μαγευτική Μάνη.

Μπορεί να έχουμε συνδυάσει τη Μάνη με τις καλοκαιρινές μας διακοπές και εξορμήσεις ωστόσο το χειμώνα έχει μια γοητευτική ομορφιά, όπου κυριαρχούν το τραχύ πέτρινο τοπίο, η ησυχία και η αγριεμένη θάλασσα.

  • Πρώτη μας στάση ,στη γραφική Αρεόπολη γύρω στις 11:30 π.μ.

Στις 11:30 π.μ.,όσοι το επιθυμούν ,μπορούν να παρακολουθήσουν στην Πλατεία «17ης Μαρτίου 1821» τις εκδηλώσεις αναπαράστασης της ορκωμοσίας των Μανιάτικων οικογενειών από τους μαθητές των λυκείων της Μάνης .Αποτελεί τη τελευταία και κορυφαία εκδήλωση, από μία σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν στις 15/3. Η αναπαράσταση αυτή προκαλεί αισθήματα ενθουσιασμού, συγκίνησης και περηφάνειας στους παραβρισκόμενους και στους συμμετέχοντες  καθώς ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά στο παρελθόν της πατρίδας μας και της ιστορίας μας.

Σαν σήμερα, στις 17 Μαρτίου του 1821, η Μάνη κήρυξε την επανάσταση και πέρασε το σύνθημα του ξεσηκωμού σε όλους τους Έλληνες. Γι’ αυτό και στην περιοχή αυτή η ημέρα είναι ξεχωριστή και παραδοσιακά θεωρείται εθνική εορτή. Ήταν η ημέρα που ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κάλεσε τους Μανιάτες οπλαρχηγούς στην Αρεόπολη κι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων. Ήταν μια ιστορική συνάντηση χωρίς να γίνει βέβαια κάποια ιδιαίτερη τελετή. Η Μάνη τελούσε υπό προνομιακό καθεστώς, ουσιαστικά ήταν αυτόνομη. Γι’ αυτό και οι Μανιάτες είχαν ως σύνθημα στη σημαία, «Νίκη ή Θάνατος» και όχι «Ελευθερία» ,κατά το «Ταν ή επί τας» των αρχαίων Σπαρτιατών.

Ελεύθερος χρόνος για καφέ και περπάτημα στα γραφικά σοκάκια .

Η Αρεόπολη είναι χωριό της Ανατολικής Μάνης, του νομού Λακωνίας της Πελοποννήσου. Είναι ιστορικός οικισμός, που διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας και πατρίδα των Μαυρομιχαλέων. Ένας παραδοσιακός οικισμός που κάθε βήμα στα στενά του σας φέρνει πίσω στο 1800. Τότε που τα επιβλητικά πυργόσπιτα ήταν γεμάτα ζωή και που οι Μαυρομιχαλαίοι, σημαντική οικογένεια της Μάνης, διαφέντευαν την περιοχή. Στον οικισμό ξεχωρίζουν η μικρή διπλή εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου και της Παναγίτσας με τοιχογραφίες του 1869 καθώς και αρκετά αρχοντικά όπως ο Πύργος Πικουλάκη, μια οχυρή μανιάτικη κατοικία, με πύργο και πυργόσπιτο όπου στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο Μάνης.

  • Συγκέντρωση 14:00 για αναχώρηση προς την επόμενη στάση μας .

Εδώ το τοπίο γίνεται εντελώς άγονο, γεμάτο πέτρα, τόση που θαρρείς και κάποιος την έχει επίτηδες ρίξει εκεί. Προορισμός μας, είναι ο Γερολιμένας. Ένα λιμανάκι, ορμητήριο των Μανιατών πειρατών, που πλέον έχει γίνει ένας δημοφιλής παραθεριστικός προορισμός. Και εδώ, τα πέτρινα σπίτια κυριαρχούν και θυμίζουν παλιές εποχές. Σημείο συνάντησης το λιμάνι με τα ταβερνάκια που βλέπουν φυσικά θάλασσα.

  • Άφιξη στο μαγευτικό Γερολιμένα στις 14:30 μ.μ.

Ελεύθερος χρόνος για γεύμα , περπάτημα και καφέ .

  • Αναχώρηση 17:00 μ.μ. για επιστροφή προς Σαλαμίνα.

Ενδιάμεση στάση .                                                                                                             

  • Άφιξη στη Σαλαμίνα γύρω στις 21:30 μ.μ.

 

Details

Date:
17 Μαρτίου